Korisne informacije za putovanje u Mađarsku

Hrvatska ima 6 drumskih graničnih prijelaza sa Mađarskom :

Granični prijelaz Goričan (HR) -Letenye (HU)

Prijelaz za putnički i robni promet. Zajednička lokacija, jedan punkt za putnički promet, dva punkta (Hr. i Hu.) za teretni promet.

Granični prijelaz Gola (HR) -Berzence (HU),

Stalni međunarodni cestovni granični prijelaz za putnički i robni promet, sa zajedničkom lokacijom.

Granični prijelaz Terezino Polje (HR) -Barcs (HU),

Stalni međunarodni cestovni granični prijelaz za putnički i robni promet, sa odvojenim lokacijama, dva punkta (HR-HU)

Granični prijelaz Donji Miholjac (HR)-Drávaszabolcs (HU),

Stalni međunarodni cestovni granični prijelaz za putnički i robni promet, sa odvojenim lokacijama punkta (HR-HU)

Granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo (HR) -Beremend (HU),

Stalni međunarodni cestovni granični prijelaz za putnički promet, sa zajedničkom lokacijom.

Granični prijelaz Duboševica (HR)-Udvar (HU)

Stalni međunarodni cestovni granični prijelaz za putnički i robni promet, sa zajedničkom lokacijom.

Srbija ukupno ima 6 drumskih graničnih prelaza sa Republikom Mađarskom :

Granični prelaz Bački Breg (SRB)- Hercegsanto (HU)

Radno vreme : 0-24 h

Tel : 025 809 300

Granični prelaz Bački Vinogradi (SRB) - Asotthalom (HU)

Radno vreme : 7-19 h

Ovaj granični prelaz je namenjen isključivo za putnička vozila i državljane Srbije, Mađarske i EU.

Granični prelaz Bajmok (SRB) - Bačalmaš (HU)

Radno vreme : 7-19 h

Tel : 024 762 279

Ovaj granični prelaz je namenjen isključivo za putnička vozila i državljane Srbije, Mađarske i EU.

Granični prelaz Đala (SRB) - Tisaziget (HU)

Radno vreme : 7-19 h

Tel : 0230 860 20

Ovaj granični prelaz je namenjen isključivo za putnička vozila i državljane Srbije, Mađarske i EU.

Granični prelaz Horgoš (SRB) - Roszke (HU)

Radno vreme : 0-24 h

Tel : 024 667 858

Granični prelaz Kelebija (SRB) - Tompa (HU)

Radno vreme : 0-24 h

Tel : 024 789 218

Prilikom putovanja u Mađarsku, nije potreban zeleni karton.

Ako deca ispod 18 godina ne putuju u pratnji roditelja, potrebno je imati overenu saglasnost roditelja za putovanje u inostranstvo.

Prilikom ulaska u Mađarsku, a i u celu EU, postoje posebne kolone za građane-državljane EU i kolone za sve druge državljane, koji nisu državljani EU. Obratite pažnju da na vreme stane u red u kolonu u koju pripadate, te ako niste državljani EU, svakako da treba da stanete u kolonu "All passport". Kolona EU ide nešto brže ali to nije uvek pravilo. U slučaju da pogrešite, Mađarski carinik, ima pravo da Vam naplati kaznu, međutim, dosta su tolerantni po tom pitanju ako procene da je greška nenamerna, u svakom slučaju, pokušajte da ne dovodite sebe u nezgodnu situaciju.

Prilikom kretanja na put u Mađarsku, potrebno je znati da je neophodno uplatiti putarinu (vinjetu) pre ulaska na auto put. Cene vinjeta za putnička vozila su 2.975 ft za period od 10 dana, 4.780 ft za mesec, odnosno 42.980 ft za godinu dana. Vinjete su obavezne za sve auto puteve u Mađarskoj i nemojte ni pokušavati rizikovati da Vam zbog toga naplate kaznu, jer su kontrole rigorozne, a kazne visoke i gotovo je nemoguće prevariti službu za kontrolu naplate putarina. Vinjeta-putarina do 31.12.2014. nije bila obaveza za deo auto puta M5 od graničnog prelaza Horgoš do isključenja na put M43, odnosno do drugog isključenja za grad Segedin, što znači da se auto putem iz Srbije moglo doći do Segedina bez kupovine vinjete, tj. plaćanja putarine, međutim od 01.01.2015. taj propis je promenjen i sada je putarina obavezna za sve delove auto puta, uključujući i deonice koji prolaze pored pograničnih gradova. Uvedene su tzv. županijske vinjete koje se mogu kupiti na godinu dana i njihova cena iznosi 5000 ft, što je oko 2000 RSD. 

Vinjetu možete kupiti i u Srbiji, na benzinskoj stanici "Mol", neposredno pre graničnog prelaza Horgoš, u pravcu Mađarske, gde je nešto malo skuplja u odnosu na prodajna mesta u Mađarskoj. U Mađarskoj, vinjetu možete kupiti odmah iza graničnog prelaza Horgoš, u kućicama pored auto puta ili na skoro svim benzinskim stanicama duž auto puta i pre uključenja na isti, samo je potrebno voditi računa da se vinjeta kupi na vreme, tj. pre ulaska na auto put kako ne biste rizikovali visoke kazne. Vinjete u Mađarskoj, za razliku od mnonih u drugim zemljama, se ne lepe na vetrobransko staklo, već se dobije samo potvrda, tj. račun, koji obavezno čuvajte kod sebe. Kontrola se obično vrši elektronski, detektujući broj tablica na vozilu, koje je evidentirano u sistemu, prilikom kupovine.

Za kretanje svim drugim putevima, mimo auto puta, vinjete nisu potrebne.

Za državljane Srbije, Bosne i Crne Gore trenutno nisu potrebne vize za kratkotrajni ulazak u EU. Prilikom ulaska, možete boraviti u Mađarskoj, a i na teritoriji čitave EU, maksimalno do 3 meseca od dana ulaska. Hrvastka je u EU, te vize za gradjane Hrvatske nisu ni tema eventualnog razmatranja.

Prilikom vožnje, u skladu sa Mađarskim saobraćajnim zakonima, upaljena svetla na vozilu preko dana su obavezna samo van naseljenih mesta, u naseljenim mestima nisu obavezujuća.

Prilikom boravka u Mađarskoj, naročitu pažnju obratite na obavezu plaćanja parkinga u gradovima, jer je obavezno u širem centru gotovo svih gradova i ako se sam način plaćanja razlikuje od grada do grada.

U nekim gradovima, npr. Segedin, plaćanje se vrši kupovinom parking kartice za parkiranje. Parking kartica se kupuje u nekim od obližnjih radnji, iako nije jasno prepoznatljivo koje to radnje prodaju parking karte. Konkretno, možete ih kupiti u obućarskoj radnji, kod fotografa, a retko se može naći i u trafikama. Cena parking karte se kreće oko 480 ft za sat vremena ili oko 1500 ft za ceo dan. Nakon kupovine, na kartici se obeleži datum i vreme parkiranja i postavljate je na vidljivo mesto, sa unutrašnje strane, kod vetrobranskog stakla. Takođe, jedan od načina plaćanja parkinga je ubacivanjem isključivo metalnih novčanica u uređaje postavljene na ulici, koji izbacuju parking kartu, za onoliko minuta koliko ste novca ubacili u aparat. Ovo je npr. čest slučaj u Budimpešti. Ova karta se takodje postavlja na vidljivo mesto sa unutrašnje strane kod vetrobranskog stakla.

Nemojte nikako rizikovati da ne platite parkiranje, jer su kazne visoke i kreću se do 19600 ft., a može Vam se desiti da Vam naplate kaznu čak i ako ste pored svog vozila, koje je na prakingu gde je obavezna naplata. Vrlo su rigorozni kontrolori po tom pitanju.

Wellness & spa centri, obično u svom sastavu imaju parking za korisnike svojih usluga, što nije slučaj kod svih centara.

Obezbedite forinte na vreme, i ako je članica EU u Mađarskoj je jedino sredstvo plaćanja forinta. Nigde se ne prima euro ali postoji dosta menjačnica u kojima možete zameniti novac, odnosno kupiti forinte, na Vama je da pronađete onu sa najpovoljnijim kursom. Visina provizije se razlikuje u zavisnosti od menjačnice.

Mađarska je zemlja sa velikim porezom i on npr. za tehničku robu iznosi 27 %. Građani Srbije, Bosne i Crne Gore prilikom kupovine vrednosti veće od 45.000 forinti u Mađarskoj imaju pravo na povraćaj poreza, prilažući originalan račun prilikom izlaska iz Mađarske. Tom prilikom, kada se izlazi iz Mađarske, potrebno je izabrati kolonu u kojoj se čeka na proveru robe i računa. Novac od povraćaja poreza na kupljenu robu nije moguće dobiti odmah, već najranije sledećeg dana, prilikom sledećeg ulaska odnosno izlaska iz Mađarske, a najkasnije u roku od 3 meseca, dakle kada naredni put budete išli za Mađarsku, pri izlasku možete podići novac. Zbog ovoga je Mađarska veoma privlačna zemlja i za shoping. Naravno treba imati na umu, da roba koja ulazi u Srbiju, a veće je vrednosti od 100 eur, podleže carinjenju po Srpskim propisima.

Pušenje na javnim mestima je strogo zabranjeno u Mađarskoj i zabrana se uredno poštuje u svim kafićima, restoranima, hotelima i drugim zatvorenim javnim prostorima. Zbog ovoga, često možete videti i u zimskom periodu ljude koji stoje ispred kafića, restorana, firmi, fabrika i sl. i puše, kao i ljude u pokretu sa cigarom u ruci, jer im je to jedno od retkih trenutaka gde mogu "uživati" u ovom poroku.

Putna infrastruktura je u Mađarskoj kvalitetna, putevi se redovno održavaju, a oštećenja kolovoza, rupe i neravnine su retkost, naročito na magistralnim i auto putevima. Horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija je izuzetno dobra i vidljiva, kao i informativne table uz sve puteve. Ograničenje brzine na autoputevima je 130 km/h, postoje česte radarske kontole, obično locirane na nekim od nadvožnjaka, te povedite računa o brzini. Takođe, stroge su i kontrole po pitanju kretanja u levoj kolovoznoj traci na auto putu, koja služi izključivo za preticanje, te je potreban dodatni oprez u tom pogledu. Veoma je čest slučaj da na magistralnim putevima, kao i u naseljima i gradovima, rešenje na raskrsnicama bude kružni tok, što dodatno osigurava bezbednost učesnika u saobraćaju.

Auto putevi M1, M3, M5, M6 i M7 odlično povezuju sve delove Mađarske, ujedno i druge okolne zemlje, te se na željena odredišta stiže brzo i lako, a auto putevi su izuzetno  frekventni. Po Mađarskim zakonima, za vreme vikenda (subota, nedelja), nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicama (šleperima), te je saobraćaj time za turiste dodatno rasterećen. Upravo zbog toga možete primetiti petkom uveče veliku kolonu za izlazak iz Madjarske na teretnom saobraćaju, odnosno nedeljom uveče za ulazak u Mađarsku.