Ovih 7 banja oživljava istoriju

Uživati u banjama možemo i između zidina starih nekoliko stotina godina. Poznajete li ih?

Banja Rudaš

Od starih turskih kupatila koja još rade, jedan i najznačajniji jeste svakako Rudaš banja. Banja je postojala još pre naseljavanja Turaka na ove prostore. Bazen je osmougaonog oblika, a pokriven je kupolom kojeg drži osam stubova. Banja ima još nekoliko bazena i novi wellness svet sa jedinstvenim jakuzzi bazenom na krovu – terasi banje neposredno uz Dunav, iz kojeg se pruža neverovatna panorama na centar Budimpešte.

 

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda


Arpad banja

Jedna od najlepših banja u secesijskom stilu jeste Arpad banja u Sekešfehervaru. Svoja vrata je otvorila 1905. godine. Najinteresantniji deo banje su Tursko kupatilo, bazen za sedenje sa mozaicima, centralni bazen koji je obnovljen 2010.godine. Tu ima jedan arapski bazen sa hidromasažom. 

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Árpád Fürdő


Banja Gelert

Banja je u davnim vremenima bila jedinstvena iz razloga što je dno bazena bilo prekriveno blatom, koji se taložio iz izvorne vode. Ipak, 1918. godine ova banja postaje prva luksuzna banja Mađarske prestonice. U današnje vreme banja je opremljenija, poseduje bazen sa talasima, jakuzzi i razne hidromasažne bazene, bazen za plivanje, fizikalnu terapiju i kozmetičarske usluge.

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

 

Tursko kupatilo u Eger

Ovo Tursko kupatilo je sagradio Arnaut paša da bi najverniji Mohamedanu imali gde da se kupaju i druže. Više puta je obnovljen, ima novi wellness i fizikalnu terapiju. Voda je bogata radonom, a u banji možete probati i autentične hamam masaže. 

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Török Fürdő Eger

Kraljeva banja

Izgradnju  Kraljeve banje je 1565.godine započeo Arslan budimski paša, a njegov sin je završio. Banja ni tada, a ni sada nema svoje izvorište, već vodu dobija iz St.Lukač banje, a Kraljeva banja je sagrađena da bi zavarali tragove i u slučaju napada bili na bezbednom mestu.

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Király Gyógyfürdő

Banja Veli Bej

Ova banja je sagrađena u okviru jedne bolnice, za vreme Turaka. Godine 2012. je kompletno renovirana. Dobila je wellness deo sa jakuzzi bazenom, parno kupatilo, finsku i infra saunu, aparat za led, kneip.

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Banja Sečenji

Ova banja je nastala zahvaljuljući jednom rudaru po imenu Žigmondi Vilmoš, koji je izbušio bunar dubine 1246 metara u sred centralnog gradskog parka u Budimpešti. Ova banja je bila prva lekovita banja u Budimpešti, a za sve ove godine je izrasla u jednu od najvećih banja u Evropi ovakvog tipa, s obzirom da ima 21 bazen. Građevina je kako spolja tako i iznuta veoma impozantna, jedinstvena, izgleda kao velika palata. Poseduje saunu sa svetlosnom terapijom, bazen sa pivom, a voda banje je čudotvorna za probleme sa varenjem, disanjem, reumom.

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

Széchenyi Gyógyfürdő

Forrás: termalfurdo.hu